Megablend

Begin 2016 begon het gilde plannen te maken om een meer georganiseerde manier activiteiten te ontplooien buiten de gildeavonden. Verschillende commissies werden opgericht en één daarvan was de commissie Megablend. De twee initiatiefnemers Ben en Remco werden meteen aangesteld als de commissieleden en de eerste plannen werden kort daarna al gesmeed.

Het idee was om niet alleen gezamenlijk als gilde eenzelfde soort bier te brouwen en dit te blenden tijdens gisting of botteling, maar om de nagisting te laten plaatsvinden in een groot gebruikt wijnvat. Een aantal zaken moesten worden afgestemd:

  1. Er moesten genoeg gildeleden gezocht worden om mee te doen aan de blend. Immers, er zou een groot vat gevuld moeten worden.

  2. Er moest een groot vat aangeschaft worden, de zoektocht zou zich richten op een eiken 228 liter vat wat voorheen gebruikt was voor rode wijn.

  3. Er moest een geschikt biertype worden gekozen, wat de mede blenders aansprak en wat het goed zou doen op een rode wijn vat.

  4. Er moest worden gebrouwen!

Aan enthousiaste leden geen gebrek. Coen, Thomas, Maarten, Robert, Arie, Herman, Gijs, Peter, Ben en Remco zouden dit varkentje gaan wassen en besloten werd om dit tijdens de gezamenlijke brouwdag te gaan doen.

Het 228 liter eiken rode wijnvat

Na een zoektocht op het internet kwamen Ben en Remco uit bij The smoking barrel in Tilburg. 3 juli werd na een serieuze keuring uiteindelijk een 228 liter rode wijnvat van de Tonnellerie Chateau d’Ampuis aangekocht. Deze kuiper is gelegen in het Rhône gebied en eigendom van de Guigal familie. Deze familie is de grootste producent van Côte Rôtie, de beste rode wijn die uit het Rhône gebied komt en daarom uiteraard ook uitermate geschikt voor het beste gilde van Nederland (en omstreken). De wijn heeft een dieprode kleur. De geur kan kenmerken hebben van fruit (rood en zwart), maar ook van viooltjes en specerijen. Het is een robuuste wijn die zeer goed kan ouderen. Dan kan ze noten krijgen van bos, leer, tabak of koffie. De wijn mag gemaakt worden uit Syrah (minstens 80%) aangevuld met maximaal 20% van de witte druif Viognier. In de praktijk bestaan de meeste wijnen echter uit 100% Syrah. Chateau d'Ampui Deze kuiper is gelegen in het Rhône gebied en eigendom van de Guigal familie.

Met het vat in de achterbak van Bens auto werd richting gezet naar de lagerkelder van het gilde in Geldrop. De wijngeur die uit het vat kwam was fenomenaal. Besloten werd om het vat toch te spoelen en vullen met water om het vat licht schoon te maken en te controleren of het bierdicht zou zijn.

Brouwdag

De gezamenlijke brouwdag werd gepland op 16 juli. Op een zonnige dag op een door Ben geregelde parkeerplaats werd, onder toeziend oog van nogal wat publiek, een barleywine recept van Coen omgezet naar zoete wort. De ingrediënten waren beschikbaar gesteld door de altijd genereuze Berry Hiemstra van Van der Kooij-Jubbega, die daarmee ook een aandeel in de verdeling van het uiteindelijke bier verwierf. Op een mislukte maisch en wat stroom- en koelproblemen na, was het een top brouwdag.

Voordat de uitvergiste wort vervolgens in het vat kon, moesten onze twee keldermeesters het met water gevulde vat weer leeg laten lopen. Ze waren echter niet voorbereid op wat er volgde…. Een geur van rotte eieren verspreidde zich toen ze het vat leegden. Koortsig werd met verschillende gildebroeders gebeld of dit wel normaal was. De opinie was dat dit aan sulfiet zou liggen, afkomstig van de rode wijn. Bij de gisting van wijn ontstaat sulfiet, maar de wijnmaker kan er ook voor kiezen om extra sulfiet toe te voegen. Het gaat oxidatie tegen en beschermt tegen ongewenste schimmels en bacteriën. Er vertrouwen op hebbende dat gist sulfiet weer opneemt, en dat er genoeg in zou zitten om ons bier te beschermen, werd er door de keldermeesters besloten om niet te zwavel wieken, maar ons meer dan 11% bier gewoon in het vat te laten lopen.

Een gesprek over deze minimale preparatie van het vat een aantal maanden later met de brouwmeester van Hertog Jan resulteerde in een sarcastisch ‘Succes!’ Ondertussen zijn we zo’n 7 maanden verder en is het echt een heel mooi bier aan het worden. De smaken van het vat beginnen echt in het bier terug te komen en er kan gedacht worden aan bottelen. Halen we heel het vat leeg en vullen we het met een nieuw type bier, of enkel de helft eruit en aanvullen met nieuwe barleywine?? Dat zijn enkele van de afwegingen die de komende weken worden behandeld, ongetwijfeld onder het genot van een zelf gebrouwen biertje….. Proost!